Озон надійність та безпека в харчовій промисловості та виробництві напоїв

Інноваційні рішення щодо дезінфекції CIP обладнання та санітарної обробки робочих поверхонь, резервуарів, тари тощо

На фоні кризи, спричиненої COVID-19, світовий ринок дезінфекції харчових продуктів та напоїв, який минулого року оцінювався у 148,9 мільйона доларів США, за прогнозами, зросте до 191,8 мільйона доларів США до 2027 року. На тлі таких цифр переваги озонових систем для харчової промисловості, що забезпечують дезінфекцію, окислення та санітарну обробку без залишків, викликають все більший інтерес.

Чому озон набуває популярності?

Озон є одним з найпотужніших комерційно доступних окислювачів та дезінфікуючих засобів. Газ озон швидко розчиняється у воді, контактує зі зволоженими поверхнями, а потім розкладається назад до кисню в розчині, не залишаючи сторонніх домішок у процесі обробки. І це безпечно.

Запитайте будь-якого керівника харчової промисловості про їх найбільший страх, і майже кожен з них скаже, що це бактеріальне забруднення, яке може призвести до відкликання продукції, закриття заводу та довготривалої репутаційної шкоди. Жоден бізнес не може собі цього дозволити. Тому гігієна та дезінфекція поверхонь і обладнання, що контактують з харчовими продуктами, має першорядне значення.

На об’єктах господарсько-побутового призначення хлорована вода, як правило, використовується не тільки для здійснення процедур CIP, але й для ручного миття робочих поверхонь, конвеєрів та інших елементів обладнання, які не підпадають під дію CIP.

Озон виявився альтернативним рішенням для дезінфекції в тих випадках, коли залишкова санітарна обробка не потрібна.

Розчиняючись у воді, озон утворює дуже потужний антимікробний засіб. Озон виробляється з кисню за допомогою електролізу (високочастотного безшумного електричного розряду) і використовується для дезінфекції питної води вже понад сто років. Системи генераторів озону прості в установці та експлуатації і можуть природним чином виробляти озон для дезінфекції, використовуючи лише повітря та електроенергію.

Озон не є чимось новим і для харчової промисловості. В одному з досліджень кінця дев’яностих років було показано вплив розчиненого озону в реакторі періодичної дії на Listeria monocytogenes. Розчинений озон у концентраціях 0,4 та 0,8 мг/л інактивував 4,6 та 5,7 log КУО/мл протягом 30 секунд. Пізніше дослідження показало, що більш високі концентрації розчиненого озону призводили до негайної інактивації бактерії. Застосування озону в цих випадках спрощує процес дезінфекції, забезпечуючи при цьому контрольований та ефективний результат.

Основною перевагою озону для харчової промисловості є те, що він швидко розкладається з утворенням кисню, не залишаючи ніяких побічних продуктів. За необхідності, генератори озону можуть працювати в парі з ультрафіолетовим обладнанням, таким як системи Wafer компанії Evoqua, для забезпечення більш швидкої деструкції.

Для більшої функціональності та мобільності Evoqua включила до свого перевіреного асортименту озону невелику, транспортабельну систему – систему дезінфекції серії PC, яка може миттєво забезпечити озоновану воду в будь-якій точці виробничого приміщення, просто підключивши її до електромережі та водопроводу.

На додаток до мобільних систем озонування для ручного промивання, стаціонарні системи озонування Evoqua легко інтегруються в системи безрозбірної мийки та очищення технологічної води. Наш новий модельний ряд, що включає серію PC і компактну серію PGS, оснащений бортовим безмасляним повітряним компресором, який подає повітря до кисневого концентратора. Повітря проходить через озоновий реактор з повітряним охолодженням і регульованою потужністю. Потім газ озон вприскується і розчиняється в потоці води, що подається вбудованим підкачувальним насосом в підключену систему шлангів і форсунок. Установка також включає в себе деструктор відпрацьованих газів, який гарантує, що газ озону не потрапляє на робоче місце.

Системи оснащені останньою інноваційною технологією від Evoqua, блоком живлення Powertron, яка допоможе вам максимізувати вашу операційну ефективність, надаючи новий метод контролю потужності для точного виходу O3, який споживає менше енергії.

Подсумок

Озонована вода є високоефективною, особливо там, де є докази бактеріальної резистентності, де не потрібно ніяких залишків, а смак і запах готового продукту не можуть бути порушені. Озон можна легко наносити на обладнання та робочі поверхні у всіх галузях харчової промисловості, від пивоваріння, виноробства та виробництва бутильованої води до упаковки овочів та виготовлення тортів. Системи генераторів озону Evoqua забезпечать роки безперебійної роботи, надаючи рішення для сьогоднішнього і завтрашнього дня.

Пов'язані продукти