Переваги ультрафіолетової дезінфекції у виробництві продуктів харчування та напоїв завдяки обладнанню Evoqua

Чи є УФ-дезінфекція вашою відповіддю на питання раціонального використання ресурсів та управління витратами?

Розглянемо переваги безхімічної УФ-обробки для запобігання росту мікроорганізмів. Ділимось своїм баченням і відповідаємо на поширені запитання про УФ-обробку води для харчової галузі.

Зосередимо увагу на ультрафіолетовій дезінфекції та на тому, чому вона є ідеальним рішенням для підприємств, які прагнуть зменшити використання хімічних речовин і водночас скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Чому ультрафіолетова дезінфекція стає все більш популярною?

Системи ультрафіолетової дезінфекції ефективні проти широкого спектру мікроорганізмів, включаючи стійкі до хлору патогени, такі як криптоспоридії. Це чудове рішення, яке може боротися з популяціями мікроорганізмів, стійкими до хімікатів і теплової обробки, а також є ефективним і дієвим, допомагаючи зменшити капітальні витрати.

Не використовуючи хімічні речовини, УФ-технологія обмежує утворення побічних продуктів, спричинених хімічними добавками, і не вносить до оброблюваної рідини жодних сполук з неприємним смаком чи запахом. Незважаючи на те, що системи, як правило, легко встановлюються або модернізуються на існуючих установках, вони також є технологією, яка не потребує технічного обслуговування, що часто скорочує час на проектування, а отже, і експлуатаційні витрати.

В умовах глобальної уваги до екологічно безпечних рішень, УФ-знезараження займає лідируючі позиції. Воно є енергоефективним, зменшує потребу в хімічних засобах і дозволяє повторно використовувати воду. Ультрафіолет – одне з найбільш стійких рішень для дезінфекції, доступних на сьогоднішній день.

Як здійснюється ультрафіолетове знезараження?

УФ-обробка ефективно пошкоджує ДНК мікроорганізмів за допомогою фотонів, що унеможливлює розмноження мікробів і забруднення води. Крім того, ці фотони хімічно змінюють і руйнують забруднювачі, а також можуть зменшити концентрацію надлишкового хлору.

Отже, з чого складається система ультрафіолетового очищення? Це вбудована в трубопровід система, яка містить потужну ультрафіолетову лампу. Коли рідина проходить через трубопровід, вона швидко дезінфікується. У той час як базові системи включають контрольно-вимірювальні прилади та системи управління для виконання основних функцій, вдосконалені системи можуть використовувати реєстрацію даних, дистанційний моніторинг, оцифрування та повну інтеграцію з заводськими системами управління.

В Evoqua ми розробили ряд інноваційних, провідних у галузі процесів очищення води, які використовують діоксид хлору, генерацію озону, генерацію гіпохлориту на місці і, звичайно ж, УФ-знезараження. Окрім технології, ми володіємо досвідом для підтримки виробників харчових продуктів за допомогою ультрафіолетових рішень.

Ось відповіді на деякі з найпоширеніших запитань.

Який вплив на галузь матимуть існуючі/майбутні регуляторні акти?

Регламент (ЄС) 2020/741 Європейського парламенту є першим кроком загального підходу до відновлення води для регуляторних органів, спрямованого на збереження води в районах з дефіцитом води. Загалом, у майбутньому можна очікувати більше подібних регуляторних актів. Оскільки виробники використовують значні обсяги води, ефективність і вигоди від повторного використання є невід’ємною частиною їхніх зусиль зі сталого розвитку. Це стосується навіть сільськогосподарського зрошення, де погане управління водними ресурсами для таких культур, як цукровий буряк, може негативно вплинути на галузь. У майбутньому екологічна надійність компаній, що виробляють напої, охоплюватиме все споживання води, від зрошення до кінцевого розливу, а також може стати частиною регуляторної звітності.

Як УФ забезпечує безпеку виробництва?

УФ вважається екологічно чистим, оскільки не містить хімічних речовин або значно зменшує потребу в них. Це також означає, що безпека персоналу підвищується завдяки мінімізації роботи з хімічними речовинами. Хоча УФ-лампи мають специфічні вимоги до поводження з ними, вони набагато простіші, ніж дезінфікуючі розчини на основі хімічних речовин.

Чому УФ-обробку можна використовувати в поєднанні з озоновою дезінфекцією?

Тому що це два процеси, які не містять хімічних речовин і працюють синергічно. За допомогою ультрафіолету дезінфекція відбувається миттєво, а озон забезпечує залишкову дезінфекцію завдяки короткому періоду напіврозпаду і розщепленню органічних сполук. Для санітарної обробки ви можете вводити озон у рідину для первинної дезінфекції, а потім використовувати ультрафіолет для розщеплення озону і як метод вторинної дезінфекції.

Чи можна ефективно використовувати УФ для обробки високов’язких рідин?

Якщо ви працюєте з рідинами з низьким коефіцієнтом пропускання, вам потрібно мати системи з УФ-лампами, розташованими ближче одна до одної, і меншими дезінфекційними камерами. Часто такі системи розроблені з рециркуляцією, щоб рідина проходила кілька УФ-проходів для повної та ефективної дезінфекції.

У чому різниця між валідованими та невалідованими УФ-системами?

Історично, валідація – сертифікація матеріалів і приладів. Сьогодні, однак, валідація в УФ-індустрії відноситься до біологічних тестів обладнання, які проводяться третьою стороною. Ці тести проводяться не з організмами, які ми обробляємо, а з сурогатами. Потім системи можуть бути оцінені за допомогою їх еквівалентної відновлювальної дози (ЕВД) – УФ-дози, виміряної шляхом відновлення еквівалентних організмів.

Якщо у вас виникли запитання щодо рішень для УФ-дезінфекції Evoqua та того, як вони можуть сприяти реалізації ваших амбіцій щодо сталого розвитку, будь ласка, зв’яжіться з нами.

Пов'язані продукти